piatok 17. mája 2013

2indaFiliálka

Síce až týždeň po, ale predsa!
V sobotu 11.5.2013, môj brat from enadr madr Dávid, pod združením The Gardener ako pán zorganizoval fajnovú akciu. Išlo o čistenie bývalej železničnej stanice Filiálka, o ktorú sa roky nikto nestará. Pomáhať boli aj pípls zo Zelenej hliadky a vystriedalo sa cca 50 až 70 dobrovoľníkov, ktorí odviedli kus roboty!!! Štatistika hovorí za všetko: vyzbieraných 163 vriec odpadu + naplnený jeden kontajner, veľký 27m3. Ku koncu sme kvalitne zmokli, ale od tejto akcie sa oplatí prechádzka po Filiálke :).

Zwei in zu Hause samozrejme nemohlo chýbať, E fotografovala čo sa dalo ( aj keď nebolo slnko ), ja som sa staral o jedlo ( dík šéfkrájačovi zeleniny Richardovi, človek tú cibuľu krája neskutočne ). Grilovalo sa čisto vegetariánske jedlo,nakolko sme predtým stihli povymetať zeleninové stánky na Miletičke.
V Kauflande sme ěste nasrali bandu dôchodcov ked sme pred nimi vyrabovali celé oddelenie s pečivom. Baby podávali fajnové veggieburgre a spravili skvelé vegánske dobroty, na ktorých si všetci šmakovali.
Dík luďom z najbližšieho domu za dotiahnutú elektriku a sorry za 5x vypadnuté poistky ( 
vieš, to lebo sa neskutočne grilovalo, nestíhala mi ísť elektrika do grilu ).

Pre Vás, ktorých téma zaujíma bližšie máme krátky rozhovor s Dejvidom:

Whadafak is Filiálka?

D: Je to bývalá železničná stanica Filiálka - Bratislava nachádzajúca sa len pár metrov od Trnavského mýta odkiaľ sa tiahne až po "Kukuricu" ( ulica Jarošova / Pionierska ).
Stanica prestala fungovať niekoľko desaťročí dozadu, od tej doby sa v areáli usádzajú bezdomovci, ľudia a firmy si robia z tohoto miesta skládky odpadu, čoho dôsledok sú tony smetí a jedna veľká čierna skládka uprostred "mesta" Filiálka. Nehovoriac o potkanoch, ktorí si na čiernych skládkach hodujú. Fuj / Otras / Grc

Ako sa ti zrodil v hlave nápad "revitalizácie Filiálky"?

D: Aj keď žijem v BA celý život ( 22 ) na FIliálku ma doviedla prvýkrát kamarátka
asi rok dozadu. V prvom momente ako som vkročil na územie Filiálky som zostal úplne ohromený
z obrovského / zanedbaného priestoru schovávajucého sa za billboardovou bariérou z každej strany. Okamžite mi bežala v hlave vizualizácia ako dať Filiálku do poriadku, v podstate od tej chvíle na tom pracujem, zbieram podnety od ľudí a krištalizujem v predstavu zREvitalizovanej stanice Filiálka na unikátnu rekreačno- športovú zónu v strede mesta.

Daj tvoje doterajšie aktivity okolo Filiálky. ( čo sa zatiaľ dialo okolo tohto projektu? )

D: Doteraz sme vytvorili prvotné vizualizácie ako by mohla stanica FIliálka vyzerať, vypracoval som projektovú dokumentáciu, na základe,  ktorej som vyhral celosovenskú súťaž a následne som odprezentoval projekt na európskej pôde v Bruseli. Začali sme točiť dokumentárny film o súčasnom stave Filiálky + v spolupráci so Zelenou hliadkou sme zrealizovali dve véľké čistenia Filiálky, počas ktorých sa vyzbierala väčsina odpadu z areálu...

Plány s Filiálkou do budúcnosti?
D: 
- budú sa konať ďaľšie dve čistenia Filiálky
- vytvoríme guerilla priechody ponad kolaje
- pokračujeme v točení video dokumentu
- v priebehu najbližších mesiacov plánujeme verejnú diskusiu

a veríme že do konca roka 2013 bude Filiálka oveľa príjemnejším a krajším miestom pre ľudí. 

Dlhá je cca 1 až 1,5km ? sám ti neviem povedať. To je môj odhad.
Na koniec prezraď ěste niečo o združení The Gardener.

D: The Gardener je skupina mladých ľudí, ktorým je zle z toho, ako vyzerajú verejné priestory a celkovo veľká väčšina priestorov v Bratislave. Našim cieľom je revitalizovať - oživovať tieto zanedbané priestory, taktiež ozelenovať mesto rôznymi spôsobmi. Filiálka je našim prvým veľkým projektom, popri ktorom budeme vymýšlať a realizovať rôzne menšie zelené projekty v rámci mesta a tiež chceme začat s pestovaním miestnych potravín :).

Keď tomu všetkému fandíš ako my, klikaj www.facebook.com/TheGardener.sk !!!

Pozri nižšie fotografie ako bolo..





























Published by Mr.A

3 komentáre :

THANK YOU for all the comments and POSITIVE feedback!